Baranya vármegyében idén is minden rendőrkapitányság megemlékezett az áldozatokról

2023.02.23.

A Pécsi Rendőrkapitányság épületében a megyei áldozatvédelmi referens és a kapitányság áldozatvédelmi, továbbá megelőzési szakemberei a Pécsi Áldozatsegítő Központtal közösen adtak tájékoztatást a kapitányságra érkezett sértetteknek és érdeklődőknek a hazai áldozatsegítési lehetőségekről.

Az Európai Tanács kezdeményezésére a bűncselekmények áldozatainak chartáját 1990. február 22-én tettek közzé. Magyarországon 1993 óta ezen a napon emlékeznek meg az áldozatokról, 2005-től pedig a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről törvény is rendelkezik.  A rendőr-főkapitányság áldozatvédelmi munkatársai és a Pécsi Áldozatsegítő Központ szoros együttműködésének köszönhetően egyre többen tudják, hogy a bűncselekmények áldozatai az anyagi segítség mellett akár jogi, információs és pszichológiai segítséget is kaphatnak.

Baranya vármegyében idén is minden rendőrkapitányság megemlékezett az áldozatokról.

Szigetváron a Magyar Vöröskereszttel közösen véradást szerveztek, amelyen nagy számban vettek részt az együttműködő partnerek.

Ezúton is köszönjük a részvételt a Szigetvári Tankerületi Központnak, a Szentlőrinci Családsegítő és Gyermekjóléti Központnak, a Szigetvári Kórháznak, a Szigetvári Járási Hivatalnak, a Szigetvári Közterület-felügyeletnek, valamint a Szigetvári Mentőállomásnak.

Komlón Police Cafét és előadást szerveztek, Mohácson kitelepüléssel várták a helyieket, míg Siklóson előadást tartottak az áldozatvédelmi és a bűnmegelőzési szakemberek.

A Pécsi Rendőrkapitányság épületében a megyei áldozatvédelmi referens és a kapitányság áldozatvédelmi, továbbá megelőzési szakemberei a Pécsi Áldozatsegítő Központtal közösen adtak tájékoztatást a kapitányságra érkezett sértetteknek és érdeklődőknek.

forrás: police.hu

Az előadásokon az áldozatvédelmi szakemberek elmondták, hogy ők, a már áldozattá vált embereknek igyekeznek különféle segítséget nyújtani, felismerni annak szükségét, informálni az áldozatot, kisegíteni a poszttraumás tehetetlenség állapotából, és enyhíteni, amennyit lehet azon a káron, ami őt érte. Ezen kívül a „Fókuszban az áldozat” programról is tájékoztatták a programokon résztvevőket, amely egy még szélesebb körű segítséget takar. Kiterjed a tulajdon elleni szabálysértések sértettjeire is, valamint a közlekedési balesetek vétlen áldozataira, de az olyan rendőri intézkedésre is, ahol jogsértés nem állapítható meg, azonban felmerül az áldozattá válás lehetősége.

A bűnmegelőzési szakemberek arról adtak tájékoztatást, hogy hogyan előzzék meg az áldozattá válást, illetve a másodlagos áldozattá válásról is tájékoztatást adtak. Felhívták a potenciális célcsoportok figyelmét a sérelmükre leggyakrabban elkövetett bűncselekményekre, az elkövetés és a védekezés eszközeire, módjára, a bűncselekmények létrejöttét segítő objektív és szubjektív okokra, körülményekre.

Forrás: police.hu


szerző: ÁSK