Az iskolában is áldozattá válhatnak: figyeljünk az árulkodó jelekre!

2021.01.16.

Nagyon sok esetben az iskolai bántalmazás (nemzetközi szakszóval: bullying) áldozata nem mer vagy nem tud segítséget kérni. Nekünk, szülőknek és felnőtteknek felelősségünk van abban, hogy észrevegyük az árulkodó jeleket, és ha kell, szakembertől kérjünk támogatást a bántalmazott diáknak, gyereknek.

A szakemberek szerint a gyermekek akár felnőttkorukig is cipelhetik az iskolai bántalmazás (azaz a bullying) terhét – ez a tapasztalata az Áldozatsegítő Központok munkatársainak is. Az iskolai bántalmazás három legfontosabb ismérve, hogy rendszeresen megismétlődik, szándékosan a másik bántására irányul, és a felek közti erőviszonyok egyenlőtlenek (emiatt egyébként az is előfordulhat, hogy nemcsak diákok, hanem diák és tanár között is kialakul ilyen helyzet). A bántalmazás megjelenési formája többféle lehet: szóbeli és érzelmi (kiközösítés, megalázó viselkedésbeszólogatás, gúnyolódás, csúfolkodás, gonoszkodó pletykálkodás), fizikai  (verés, ütés, rugdosás), szexuális,  , sőt napjainkban  a nagyon gyakran interneten, illetve elektronikus  eszközök segítségével (telefonhívás, szöveges vagy képüzenet) történik meg. . Fontos, hogy a bántalmazó és az áldozat általában nincs kettesben, hiszen a sérelem annál nagyobb, minél több ember látja vagy informálódik róla. A bántalmazó ezzel is  önön hatalmát erősíti, De a felnőttek, a szülők honnan vehetik észre, ha ilyen probléma merül fel a gyermek életében? A diák általában nem mer vagy szégyenérzete miatt nem akar erről beszélni, ám vannak árulkodó tünetek: étvágytalanság, alvászavar, befordulás, szorongás, viselkedésében és öltözködésében változás tapasztalható, online felületen az addigi aktivitása lecsökken vagy törli is profilját a közösségi oldalról, társas kapcsolatai elszegényesednek, nem akar iskolába menni. Emellett testi tüneteket is észlelhetünk: pl.: önbántalmazás, szerek használata. 

Az iskolai bántalmazás egy fajtáját podcast-sorozatunk következő részében egy tipikus esettel is bemutatjuk, ami segítséget nyújthat a szülőknek, pedagógusoknak a felismerésben is.

Fontos tudni: az iskolai bántalmazás nem szűnik meg, ha valamelyik érintettet kiemeljük a rendszerből, a szerepkör ugyanis megmarad. Szakember segítségére van szükség! Ha úgy érzi, ilyen eset érintettje, kérjen bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központokban vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon a 06 80 225 225-ös telefonszámon!


szerző: ÁSK