Az erőszakos partner ellen is védelmet nyújthatnak az áldozatsegítők

2022.12.02.

Nem kell feljelentést tenni ahhoz, hogy valaki segítséget kapjon az áldozatsegítőktől, de az esetek többségében a rendőrséggel együttműködve támogatják a bajba került embereket – többek között erről beszél Szabóné Hegedűs Dóra, a Szolnoki Áldozatsegítő Központ koordinátora.

Mindenkivel kapcsolatban vannak, aki bűnügyek megelőzésével vagy felderítésével foglalkozik – ezért is tudnak nagyon hatékonyan dolgozni a Szolnoki Áldozatsegítő Központ munkatársai. A rendőrséggel való szoros és jó munkakapcsolat pedig nem csak az elmúlt évek megfelelő együttműködésének az eredménye: Szabóné Hegedűs Dóra, a szolnoki ÁSK koordinátora korábban a városi kapitányság bűn- és balesetmegelőzési egységénél dolgozott. Pontosan ismeri a rendszert, és bizalmi kapcsolata van a rendőrségen dolgozó kollégákkal. Ahhoz, hogy akár csökkenő bűnügyi mutatók mellett is egyre több áldozatot érjenek el, hozzájárult egy országos informatikai fejlesztés is, amely még gördülékenyebbé tette a bűnüldözők és az áldozatsegítők munkáját.

A régi, jó kapcsolatokat meg is kell őrizni, ezért igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyeken időről időre tovább erősödhet a szakmai együttműködés a rendőrséggel. Tartottunk ezért előadást már például áldozatvédelmi referenseknek és bűnügyi területen dolgozóknak is. Így a kollégák betekintést nyerhettek a munkánkba, és tudják, hogy érdemes hozzánk irányítani azokat az embereket, akik áldozattá váltak” – mondja Szabóné Hegedűs Dóra.

A koordinátor ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ahhoz, hogy valaki segítséget kapjon, nem feltétlenül kell feljelentést is tennie – ez például a kapcsolati erőszak esetében lehet nagyon fontos szempont a bűncselekményt elszenvedőknél.

Szabóné Hegedűs Dóra

Ahogyan Varga Judit miniszter asszony is mindig hangsúlyozza, a hazai áldozatsegítő rendszer összetett. Szabóné Hegedűs Dóra is vallja, hogy akkor lehet igazán hatékony a munka, ha minél több elkötelezett partnerrel együttműködnek. A szolnoki kollégák – a már említetteken kívül – nagyon jó kapcsolatot ápolnak többek között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt és a családsegítő szolgálat munkatársaival is.

A koordinátor arról is beszél, hogy a fiatalok elérésére is nagy hangsúlyt fektetnek. „Tavaly – hagyományteremtő szándékkal – indítottunk egy pályázatot, amelyre sok felsőtagozatos és középiskolás diák nyújtott be rajzot, verset, vagy akár videós művet. Nehéz volt eldönteni, hogy kik kapjanak elismerést, mert nagyon érdekes, tartalmas, és sok esetben megindító munkák érkeztek a diákoktól” – fejti ki Szabóné Hegedűs Dóra.

A fiatalok, és így a családjaik megszólításán túl a szakmai partnerekkel is igyekeznek minél többet egyeztetni, közösen gondolkodni a gyerekek érdekében. Ezt a célt szolgálta a civil szervezetekkel együttműködésben tartott kerekasztal-beszélgetés is, amelyen egy pszichológus közreműködésével vizsgálták meg, hogy mitől speciális a gyermekek helyzete az áldozatvédelemben, -segítésben. Jó kapcsolatot ápolnak az iskolaőrökkel is, hiszen ők is azok közé tartoznak, akiknek a látókörébe kerülhetnek a fiatalokat érintő bűncselekmények.

Szolnoki Áldozatsegítő Központ
Elérhetőségek:
Cím: 5000 Szolnok, Boldog Sándor István krt 4.
Telefon: +36 56-795-984
Levelezési cím: 5000 Szolnok, Boldog Sándor István krt 4.
E-mail: askszolnok@im.gov.hu

Nyitvatartás:
Hétfőtől – Csütörtökig: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-14:00

Éjjel-nappal hívható Áldozatsegítő Vonal: 06 80 225 225


szerző: ÁSK