Átadták az Áldozatsegítő Központot a megyeszékhelyen

2021.06.30.

Varga Judit igazságügyi miniszter avatta fel az országban hetedikként megnyíló Áldozatsegítő Központot a megyeszékhelyen. A központok közel 15 ezer bajbajutottnak nyújtottak segítséget tavaly, és 11 ezer telefonhívást fogadtak az állandóan elérhető áldozatsegítő vonalon hazánkban 2020-ban. A minisztérium célja az, hogy hamarosan minden megyeszékhelyen legyen ilyen központ. Az avatón Varga Judit miniszter köszönte, hogy a város befogadta az Áldozatsegítő Központot, amelynek létrehozása egy fontos mérföldkő az Igazságügyi Minisztérium életében is.

– Szabadság nem létezhet biztonság nélkül. Egy bűncselekmény elszenvedése hosszú távon megrendíti az emberek biztonságérzetét, különösen akkor, ha a megalázó, erőszakos magatartást hozzátartozó sérelmére követik el. Minden demokratikus társadalom kötelessége, hogy fellépjen a bűncselekménnyel okozott, társadalmi, erkölcsi, anyagi és érzelmi sérelem enyhítése és a sértettek támogatása érdekében. Kiemelten fontos az áldozatokat segítő rendszer kialakítása, hiszen megfelelő jogi, pszichológiai és gyakorlati segítségnyújtás nélkül az áldozatok ki vannak téve a másodlagos és ismételt áldozattá válás, a megfélemlítés és a megtorlás kockázatának – fogalmazott Varga Judit.

A minisztérium célja az, hogy minél hatékonyabban és minél gyorsabban tudják elérni azokat, akiknek segítségre van szükségük. A főváros mellett hat vidéki városban hoztak már létre ilyen központot, és 2025-re szeretné országos hálózattá fejleszteni a rendszert. Elhangzott, hogy januárban holland mintára bevezették az áldozatok közvetlen elérésén alapuló „opt-out” rendszert, amelynek segítségével jóval nagyobb hatékonysággal segíthetnek az erre rászorulókon. Varga Judit kiemelte, hogy nagyon fontos a társadalmi összefogás, a civil szervezetek és az egyházak bevonása is a probléma kezelésében, illetve, hogy mindenki tudjon arról, hogy az áldozatok számára van segítség Magyarországon.

Takács Szabolcs kormánymegbízott elmondta, hogy egy társadalom akkor működik jól, ha támogató kezet nyújt a rászorulóknak és segíti őket a bajban. A veszprémi központ létrejöttével lehetőség nyílik arra, hogy – az új szervezettel kiegészülve és szorosan együttműködve – a kormányhivatal helyi szinten, könnyen hozzáférhető módon nyújtson segítséget az áldozatoknak.

A korábban 26 évig megyénkben szolgáló Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes statisztikai adatokkal szolgált. Kiderült, hogy míg 2010-ben 428 ezer volt a regisztrált bűncselekmények száma, addig 2020-ban ez a szám 152 ezerre csökkent a társadalmi összefogásnak, az együttműködésnek és a rendőrség munkájának köszönhetően. 2010-ben 245 ezren váltak bűncselekmény sértettjévé, míg 2020-ban 94 ezerre csökkent ez a szám. Veszprém megyében 2010-ben 6738 természetes személy sértettje volt a bűncselekményeknek, ami 2020-ban 2729-re csökkent.

Töreki Sándor beszélt arról is, hogy oktatásokra, képzésekre van szükség, hogy növeljék a rendőri állomány érzékenységét az áldozatokkal szemben, és fontosnak tartja a bűncselekményekből származó vagyon elkobzását az elkövetőktől, hogy abból teremtsenek alapot az áldozatok kártalanítására.

Pataki Gergely, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Közép-dunántúli Regionális Központjának regionális ügyvezetője hangsúlyozta, hogy amióta az emberiség dokumentálni tudja a történetét, minden időben és korban voltak áldozatok. Az ügyvezető kiemelte, hogy biztos abban, hogy az állami akarat és a civil összefogás eredményt hozhat. Több városban ez már elkezdődött, és ennek az összefogásnak a jegyében vesznek részt az avatón, és nagy felelősséggel gondolnak az előttük álló közös munkára. Az ünnepséget követően az új központ hat együttműködési megállapodást is aláírt az áldozatok közös segítése érdekében.HIRDETÉS

Az eredeti cikk megtekinthető a veol.hu weboldalon, a következő linken : https://bit.ly/3xdrTt2


szerző: ÁSK