Áldozattá válik az, akit megfosztanak jogaitól

2020.12.10.

December 10-e az emberi jogok világnapja – ha ezek az alapvető jogok sérülnek, amikor egy személy áldozattá válik. Sokunk számára természetes, hogy olyanok vesznek körül, akik tisztelik az emberi méltóságunkat, hogy szabadon dönthetünk a mindennapjainkról, hogy meleg otthon vár,  hogy a munkahelyünkön megbecsülnek. Vannak azonban, akik nap mint nap súlyos áldozati szerepbe kényszerülnek alapvető emberi jogaik megsértése, megvonása miatt: ilyen például a kapcsolati erőszakot elszenvedők vagy az emberkereskedelem áldozatai. Az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő szolgáltatásai számukra és más bűncselekmény áldozati részére is szeretne segítséget nyújtani. 

Az ENSZ közgyűlése 1950-ben nyilvánította december 10-ét az Emberi jogok világnapjának. 1948-ban ezen a napon fogadta el a közgyűlés az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, ami megalapozta az emberi jogok XX. századi fejlődését. Olyan alapvető jogok és szabadságjogok ezek, amelyek valamennyi embert egységesen megilletnek, kortól, nemtől, származástól függetlenül. Ide tartozik az élethez vagy a szabadsághoz való jog, a vélemény és kifejezés szabadsága, a törvény előtti egyenlőség, valamint gazdasági, szociális és kulturális jogok, mint például az élelemhez, neveléshez és munkához való jog.

Könnyű belátni, mennyire kötődik az emberi jogok világnapja az áldozatsegítéshez. Ha valakit megfosztanak a személyes szabadságától, nélkülözhetetlenül szüksége lesz az alapvető jogainak helyreállítását szolgáló mihamarabbi támogatásra, segítségre, menedékre. Megdöbbentő, de ma is élnek akár olyan gyermekek is, akiket olyan szinten hanyagolnak el, hogy neveléshez, de akár élelemhez sem jutnak – ők is áldozatok. A munkához való jog is alapvető, ugyanakkor sokan vannak, akiket például egy külföldi munkavállalás kapcsán, munkacélú kizsákmányolás áldozataként alapvető jogaiktól, munkabérüktől, sokszor emberi méltóságuktól is megfosztanak. 

Fontos minden egyes érintettnek tudnia: van segítség! Ha úgy érzi, áldozattá vált, kérjen bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központoktól, vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon, a 06 80 225 225-ös telefonszámon! A szolgáltatás országos.


szerző: ÁSK