Áldozatsegítő pont nyílt Siófokon

2022.06.03.

Áldozatsegítő pont nyílt Siófokon csütörtökön, a helyi rendőrkapitányságon működő irodában elsősorban személy elleni erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények áldozatai és hozzátartozóik kaphatnak pszichológusi, jogi és pénzügyi segítséget.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára az áldozatsegítő pont átadásakor újságíróknak az mondta, hogy az áldozatsegítő központok és a hasonló szolgáltatást nyújtó, kevesebb munkatársat foglalkoztató pontok működtetésével a kormány jelzi: nemcsak az elkövetők elfogása, hanem az is fontos, hogy az áldozatok ne maradjanak kiszolgáltatott helyzetben. Az áldozattá válás trauma, az érintettek ennek a szolgáltatásnak köszönhetően érezhetik, hogy nincsenek egyedül, van segítség a számukra – hangoztatta. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter programja szerint 2025-ig minden megyeszékhelyen létesül áldozatsegítő központ. A program megvalósítása a felénél jár – mondta.

dr. Szeiler Orsolya, Dr. Répássy Róbert és Molnár Gábor rendőr dandártábornok

Szeiler Orsolya, az IM igazságügyi közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára felidézte: a kormány 2017-ben kötelezte el magát az áldozatsegítő rendszer kiépítése és fejlesztése mellett, hogy az áldozatsegítő szolgáltatások minél szélesebb körben ismertek és könnyen elérhetőek legyenek. Ma már tizenegy Áldozatsegítő Központ és a siófokival együtt három Áldozatsegítő Pont működik Magyarországon az IM, a rendőrség és kormányhivatalok együttműködésében – tette hozzá. A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az áldozatok közvetlen elérését szolgáló rendszer tavalyi bevezetésének eredményeként egyre több áldozatot tudnak elérni. A rendszer lényege, hogy nem a sértetteknek kell segítséget kérniük, az áldozatsegítők keresik meg őket az adatvédelmi szabályok tiszteletben tartásával.

dr. Szeiler Orsolya

Molnár Gábor rendőr dandártábornok, Somogy rendőrfőkapitánya arról szólt, hogy a megyében kiemelt feladat a bűncselekmények áldozatainak segítése. Megemlítette, hogy a megyében 2008-ban indult a Fókuszban az áldozat elnevezésű program, amelynek részeként áldozatsegítő munkatárs dolgozik minden kapitányságon, együttműködve civil szervezetekkel és egyházakkal. Tavaly 4100 bűncselekmény történt Somogyban, 1600 sértettet értek el, köztük az erőszakos és a vagyon elleni bűncselekmények áldozatai mellett közúti balesetek áldozatai is voltak – közölte. Molnár Gábor a siófoki áldozatsegítő pont megnyitásának jelentőségére utalva azt mondta, hogy a Balaton déli partja nyáron csaknem „egymilliós várossá duzzad”, és ahol sok ember van, ott a bűnözés is nagyobb arányban jelenik meg.

Vetési Bernadett, a somogyi kormányhivatal főigazgatója fontosnak nevezte, hogy az emberek tudják, ha bűncselekmény áldozatává válnak, nem kizárólag anyagi támogatást, hanem pszichológus közreműködését, élethelyzetük javítását szolgáló segítségét is kérhetnek.

Vetési Bernadett és Dr. Répássy Róbert aláírják az együttműködési megállapodást.

Forrás: MTI

Képek: Igazságügyi Minisztérium


szerző: ÁSK