Áldozatsegítő Központ Miskolcon – senkit nem hagynak magára

2023.12.01.

A Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinátorával a borsod24.hu arról beszélgetett, hogy miben tudja támogatni az áldozatokat a központ, milyen szerepe van az együttműködő szervezeteknek és a szakmai támogató közegnek, és szóba került az is, hogy milyen konkrét segítséget kaphat egy kapcsolati erőszak áldozata?

Milyen formában jelenik meg a társadalmi felelősségvállalás a segélyszervezetek munkáját támogatva, az áldozatsegítés terén?

Az Áldozatsegítő Központok az Igazságügyi Minisztérium hatáskörében működnek, így kormányzati háttérrel rendelkezünk. 2017. óta számos együttműködés született állami és civil szervezetekkel is. Utóbbiak ezáltal kormányzati támogatáshoz juthatnak a munkájukhoz. Azonban nem csak rendszerszintű megállapodások jönnek létre. Helyi szinten, a megyében és a városon belül is megvalósul a közös munka. Például a Vöröskereszttel vagy a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségével, hiszen az idősebb korosztály is kerülhet áldozati státuszba, akár kapcsolati erőszak következtében is. Többek között önkéntes kortárs segítő képzést indítottunk a számukra. Emellett tájékoztatást adunk arról, hogy az áldozatsegítés rendszerében, milyen támogatás vehető igénybe. Mondhatom, hogy a civilekkel jó kapcsolatot ápolunk. Az Igazságügyi Minisztérium olyan nagy vállalatokkal is együttműködési megállapodást kötött, mint a MÁV, a Volán, az MVM és a Szerencsejáték ZRT. Így ők is segítik azt a törekvésünket, hogy minél szélesebb körben tudjuk tájékoztatni az embereket a lehetőségekről. Ezeknek az együttműködéseknek nem csak az a célja, hogy az információ áramlás minél teljesebb legyen.

Azt is szeretnénk elérni, hogy a bántalmazott utaztatását meg tudjuk könnyíteni, amikor el kell őt juttatni például egy titkos menedékházba, ami minden esetben nagyobb távolságban van az addigi lakhelyétől. Az érintett számára ez nehézséget jelenthet, hiszen gyakran küzdenek az áldozatok komoly anyagi hátránnyal.

Hosszútávon azt szeretnénk elérni, hogy az áldozati státusz igazolással költségmentesen tudjanak igénybe venni tömegközlekedési eszközt. Például vonatot vagy távolsági buszt.

A teljes beszélgetés IDE kattintva érhető el.


szerző: ÁSK