Adathalász elektronikus levél: erre kell ügyelni

2020.09.03.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács hasznos tanácsokat nyújt a témában.

Az utóbbi időszakban ismét megszaporodtak azok a kéretlen, adathalász e-mailek, amelyek bankok, pénzintézetek formátumát felhasználva érkeznek, és adatokat kérnek. Nem árt óvatosnak lenni, hiszen az adatokkal akár komoly visszaélést is el lehet követni.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szakemberei felhívják a figyelmet: egy bank sem kéri sem e-mailben, sem SMS-ben, sem telefonon, sem egyéb módon az ügyfél-azonosítót, a bankkártya-adatokat és nem szólít fel ezek megadására vagy megváltoztatására. Ha ilyen témában kapunk levelet, az adathalász próbálkozás.

Ha adatokat kérnek tőlünk e-mailben, és nem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy valós megkeresésről van-e szó vagy csak megpróbálnak átverni, érdemes kapcsolatba lépni a céggel vagy hatósággal, amely látszólag megkeresett minket.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács honlapján, ide kattintva egy konkrét adathalász levélen mutatják be, honnan vehetjük észre, hogy csalók célkeresztjébe kerültünk: https://bunmegelozes.info/hu/cikk/igy-nez-ki-egy-adathalasz-level


szerző: ÁSK