A zaklatókkal folytatott harcban is lehet számítani az áldozatsegítőkre

2022.11.29.

Polgárőrökkel, telefonos lelki elsősegély szolgáltatókkal, rendőrökkel és városi civil szervezetekkel, valamint a kormányhivatallal is együttműködnek a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ munkatársai annak érdekében, hogy a lehető legtöbb bajba került embert elérjék, és azonnali, minél szélesebb körű segítséget nyújtsanak nekik. A tájékoztató tevékenységet sem veszik félvállról: Vas megyében is egyre többen tudják, hogy van segítség, bármilyen bűncselekmény áldozata is lett az ember.

„Emberi és szakmai szempontból is igyekszünk a lehető legtöbbet, legjobbat nyújtani a hozzánk fordulóknak. Éppen ezért az olyan – látszólag – apróságokra is odafigyelünk, mint az ügyfélfogadási idő: van olyan nap, amikor bőven az általános munkaidőn túl is nyitva vagyunk, hogy ez se jelentsen nehézséget a segítséget kérőknek” – mondja Kámán-Németh Martina, a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora. Gyakran megjelennek rendezvényeken is, általában a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési területen dolgozó kollégáival közösen – ezek az alkalmak is azt a célt szolgálják, hogy minél többen megismerhessék az ÁSK munkáját, és ha szükséges, azonnal segítséget is kérjenek tőlük. „Azt tapasztaljuk, hogy akik nem ismerték korábban a központot, kifejezetten megörülnek annak, hogy van ilyen állami szolgáltatás” – mondja Kámán-Németh Martina.

Ahogyan Varga Judit miniszter asszony is mindig hangsúlyozza, a rendőrséggel és a kormányhivatallal ápolt jó partneri viszony mellett kiemelkedően fontosak a civil kapcsolatok is. A szombathelyi áldozatsegítők és a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (röviden: LESZ) között olyan hatékony együttműködés alakult ki, hogy a szervezettel való partnerség végül országossá is válhatott. Együtt dolgoznak az áldozatokért még – többek között – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi munkatársaival, a városi Zonta Clubbal, valamint a megyei polgárőrökkel is. Utóbbiakkal kapcsolatban a szombathelyi koordinátor azt hangsúlyozza, hogy például zaklatási ügyekben a puszta jelenlétük is segítség. „Ha ők megjelennek az áldozat oldalán, a bántalmazónak hamar inába száll a bátorsága” – mondja Kámán-Németh Martina. A szombathelyi ÁSK tagja a helyi, prevenciós jellegű Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak, és iskolákban is szoktak tájékoztató előadásokat tartani.

Kámán-Németh Martina

„Az együttműködést sokszor nem úgy kell elképzelni, hogy heti rendszerességű értekezleteket tartunk. Mindig akkor fogunk össze, amikor adódik egy ügy, amelyben közösen tudjuk segíteni az áldozatot. Ilyenkor a partner szervezetnek és nekünk is az a legfontosabb, hogy minél előbb és minél szélesebb körű támogatást tudjunk adni. Ez tulajdonképpen már önmagában elég ahhoz, hogy hatékony legyen a közös munka” – fejti ki a koordinátor.

„A mi központunk volt az első, amely gyakornokot fogadott, és azóta is folyamatosan jó kapcsolatunk a győri Széchenyi István Egyetemmel. Az együttműködésnek köszönhetően olyan fiatalokat ismerhettünk meg, akik amellett, hogy a képzésük során megkapták a megfelelő tudásanyagot, jó érzékkel is rendelkeztek az áldozatsegítés területéhez. Volt, aki végül a szakdolgozatát is ebből a témából írta” – mondja Kámán-Németh Martina, aki maga is hasonló hallgató volt. „Szociálpedagógiát tanultam, mert mindig is éreztem, hogy a segítségnyújtás a hivatásom. Később dolgoztam például börtön után új életet kezdőkkel, családsegítő, valamint gyermekjóléti területen is” – idézi fel a koordinátor, hozzátéve, hogy a központban dolgozó kollégái is hasonlóan elhivatottak, mindig az áldozatra és az ügyének a mielőbbi megoldására fókuszálnak.

Szombathelyi Áldozatsegítő Központ
Elérhetőségek:
Cím: 9700 Szombathely, Thököly I. u. 14. fsz. 6.
Telefon: +36 30 682-7113, +36 30 662-2187
Levelezési cím: 9701 Szombathely, Pf.: 252.
E-mail: askszombathely@im.gov.hu

Nyitvatartás:
Hétfőtől – Szerdáig: 8:00-17:00
Csütörtök: 8:00-18.30
Péntek: 8:00-14:00

Éjjel-nappal hívható Áldozatsegítő Vonal: 06-80-225-225


szerző: ÁSK