A szabadság a természetes, nem az áldozati lét

2020.10.23.

Október 23-a a magyar szabadság talán legfontosabb emléknapja. Ennek kapcsán érdemes arra is gondolnunk, a szabadság nemcsak a nemzet, hanem az egyén számára is fontos, az alávetettség, a kiszolgáltatottság, az áldozati szerep nem lehet elfogadható állapot.

Mint az mindenki számára ismert, október 23-án az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezünk. Ennek kapcsán a szabadság kérdése kerül a középpontba – nemcsak az ország, a nemzet, hanem az egyén szabadsága is. A humanisztikus pszichológia az 1960-as években tette a szabadságot a tudományág egyik fontos szegmensévé. 

A pszichológus szakemberek felhívják a figyelmet az alábbi tényre: az ember tudatos és kreatív lény, belső szabadság és öndetermináció jellemzi. Abraham Maslow, a humanisztikus pszichológia emblematikus alakja arra is rámutatott: az alapvető szükségletek kielégítése az egészséges élet feltétele, míg ezek akadályozása negatív hatású. Azaz ha valaki tartósan áldozati szerepben van – akár azért, mert elhanyagolása miatt nem kapja meg a szükségleteit, például gyerekek, idősek –, akkor hátrányba kerül. Ennek orvoslásához azonban meg kell szüntetni a kiváltó állapotot.

A kormányzat kiemelt célja az áldozatok védelme és a segítségnyújtás, ugyanakkor a tájékoztatás keretén belül a megelőzés, a preventív ellátás is. Az egyre bővülő állami áldozatsegítési rendszer úgy ad támogatást (ideértve akár az érzelmi támogatást, pszichológiai segítséget is), hogy az egyén számára személyre szabottan lehessen megoldási javaslatokat felajánlani. Fontos tudni: van segítség, senki sincs egyedül, ha az őt ért bűncselekmény miatt áldozattá válik és ennek hatásaként problémákkal szembesül!


szerző: ÁSK