A rendőrség is kiemelten kezeli az áldozatok védelmét, jogaik érvényesülését

2021.02.22.

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, e nap 1993 óta a bűncselekmények áldozatainak napja. Sokan tesznek azért, hogy az áldozatok érezhessék, nincsenek egyedül!

Ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, teljesen természetes, hogy nemcsak fizikai, hanem lelki következményekkel is szembe kell néznie, az addig biztonságosnak hitt világ hirtelen fenyegetővé válik. Az magától értetődő, hogy az Áldozatsegítő Központok szakemberei empátiával, megértéssel fordulnak felé, és pszichológiai, jogi, pénzügyi segítségre is számíthat az érintett. Sok áldozatnak azonban az ilyenkor következő rendőrségi, hatósági eljárás is ijesztő lehet.

A rendőrség az elmúlt években számos olyan intézkedést tett, amelyek mind azt szolgálják, hogy az áldozatok védelme még fokozottabb legyen. Ahogy a rendőrség korábban közölte, a büntetőeljárás rendőrségi szakaszában kiemelten kezelik az áldozatok büntetőeljárási, személyiségi és adatvédelmi jogainak érvényesülését, a másodlagos áldozattá válás megelőzését. Megkülönböztetett figyelmet fordítanak arra, hogy a nyilvánosságra hozott információk ne sértsék az áldozatok és a hozzátartozóik magánéletét, emberi méltóságát, adatvédelmi, személyiségi, kegyeleti jogait. A bűncselekmények áldozatainak meghallgatása, illetve panaszaik felvétele humánusan, személyiségi jogainak tiszteletben tartásával történik. 

Arra is figyelnek, ha különböző életkorú áldozatokat kell meghallgatni. A gyermekek védelme, jogaik érvényesítése érdekében a fővárosban és valamennyi megyében különleges meghallgató szobákat alakítottak ki. Az idős, nehezen mozgó sértetteket lehetőség szerint otthonaikban, egészségügyi illetve szociális intézményben hallgatják meg a rendőrök.

Ha úgy érzi, áldozattá vált, segítségre van szüksége, kérjen bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központokban vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon a 06 80 225 225-ös telefonszámon!


szerző: ÁSK