A megelőző távoltartás hasznos fegyver lehet az erőszakos partner ellen

2023.01.17.

Kormos Kinga, az egri Áldozatsegítő Központ koordinátora mindig is tudta, hogy a segítségnyújtás a hivatása. Munkatársaival azon dolgoznak, hogy mindenki, aki bajba került, a lehető leggyorsabban megkaphassa a szükséges támogatást.  A kormányhivatali és rendőrségi kollégák mellett többek között civilekkel, jegyzőkkel és polgárőrökkel is együtt dolgoznak a közös célért: az áldozatok minél szélesebb körű támogatásáért.

Hamarosan egyéves lesz az ÁSK Egerben – a tavaly márciusi nyitás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Heves vármegyében is a lehető legjobb és leggyorsabb segítséget kapják azok, akik bűncselekmény áldozatává váltak. Azonban, ahogyan azt Varga Judit igazságügyi miniszter is kiemelte korábban, az infrastrukturális fejlesztésre szükség van, de önmagában nem elég. Elkötelezett, szakmailag kiváló kollégákra van szükség az ÁSK-kban.

Kormos Kinga, az egri központ koordinátora jogászként végzett az egyetemen, és gyermekkorától fogva tudta, hogy a segítségnyújtás lesz a hivatása. Munkatársai más szakmai háttérrel bírnak, de közös mindannyiukban, hogy számukra egyértelmű: az áldozatsegítés küldetés, és mindent meg kell tenniük a bajba került emberekért.

„Javarészben vagyon elleni bűncselekmények miatt fordulnak hozzánk segítségért, de vannak zaklatási ügyeink is, és kapcsolati erőszak áldozatainak is segítünk” – fejti ki Kormos Kinga. Ahogyan a koordinátor elmondja, a megelőző távoltartás rendkívül hasznos sok esetben, ezért gyakran ennek intézésében nyújtanak jogi, hivatali – és persze lelki – támogatást a hozzájuk forduló áldozatoknak. Köszönhetően az egri ÁSK munkatársai változatos szakmai hátterének, a terület minden szegmensét átlátják. Az is segíti a munkájukat, hogy kiváló kapcsolatot ápolnak a kormányhivatallal és a rendőrséggel – azonnal egyeztetnek az ottani kollégákkal, ha együttműködésre van szükség.

dr. Kormos Kinga

Nem csak az állami partnerek a szövetségeseik. Jó kapcsolatot ápolnak a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálattal, a családsegítőkkel, a jegyzőkkel és a polgárőrökkel is. Utóbbiak szerepe kiemelkedően fontos az egri ÁSK szempontjából, hiszen a segítségükkel a várostól távol eső, apró településekre is eljut az információ arról, hogy a legnagyobb bajban is van segítség. Éppen ezért tartanak számukra képzéseket, tájékoztatókat az áldozatsegítők.

Legyen szó bármilyen bűncselekményről, az egri kollégák készen állnak, hogy segítő kezet nyújtsanak a bajba jutott embertársaiknak. Közreműködnek az elérhető anyagi támogatások megszerzésében, irányt mutatnak a jogi kérdésekben, és ha szükséges, pszichológus is segíti a történtek feldolgozását.

Egri Áldozatsegítő Központ

Elérhetőségek:
Cím: 3300 Eger, II. Rákóczi Ferenc utca 10.
Telefon: +36 36-795-902
E-mail:  askeger@im.gov.hu

Nyitvatartás:
Hétfőtől-Csütörtökig: 08:00-17:00
Péntek: 08:00-14:00

Éjjel-nappal hívható Áldozatsegítő Vonal: 06-80-225-225


szerző: ÁSK