A közös célhoz vezető utat folyamatosan építeni kell az áldozatsegítésben

2023.02.27.

A bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából szakmai konzultációt szervezett a múlt héten az Igazságügyi Minisztérium, a Vas Vármegyei Kormányhivatal és a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság: visszatekintettek az elmúlt évre és meghatározták az idei célokat a hatékony és eredményes áldozatelérés érdekében.

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság épületében megtartott beszélgetés végig rendkívül konstruktív volt, melynek köszönhetően sikerült átbeszélni az elmúlt évek tapasztalataira építve a jövőbeli közös együttműködési lehetőségeket az áldozatok érdekében. A találkozón részt vett dr. Pilisi Gábor r. ezredes, megbízott vármegyei rendőrfőkapitány, Némethné Dr. Zsigó Zita r. alezredes , bűnmegelőzési alosztályvezető, Vámos Zoltán Vas vármegyei főispán, dr. Bozzay Ágnes, a Vas Vármegyei KH Hatósági Főosztályának vezetője, dr. Dorogi Rajmund, az igazságügyi miniszter áldozatsegítésért felelős főtanácsadója, és természetes Kámán-Németh Martina, a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora.

Kámán-Németh Martina, dr. Dorogi Rajmund és Vámos Zoltán

A szakmai egyeztetésen szó esett arról, hogyan lehet az áldozatok közvetlen elérésén alapuló rendszert még hatékonyabbá tenni. Azt elérni, hogy (az áldozat egyetértésével adatait átadva) már a feljelentéskor közvetlen kapcsolat alakulhasson ki az áldozat és az áldozatsegítő szakember között. Ehhez fontos adalék, hogy a sértett/tanú teljes körű tájékoztatást kaphat az áldozatsegítő rendszerben elérhető ingyenes támogatásokról, pszichológusi vagy jogi szolgáltatásról, a bűncselekmény következtében kialakult megélhetési krízishelyzet vagy az elszenvedett maradandó egészségkárosodás esetén anyagi jellegű támogatásról.

A megbeszélésen szó esett a Szombathelyi és a Sárvári Rendőrkapitányságokon a szombathelyi Áldozatsegítő Központ (ÁSK) által rendszeresen biztosított kihelyezett ügyfélfogadások fejlesztéséről is, valamint a kormányhivatal és az ÁSK magas szintű együttműködéséről – írja a vaol.hu.

Az áldozatsegítésben résztvevő felek megerősítették, hogy folytatják a prevenciós jellegű szakmai eseményeken is a közös fellépést, mely alkalmakkor szinte minden korosztályhoz el tudják juttatni a fontos üzeneteket. 


szerző: ÁSK