2020 az áldozatsegítés éve

A magyar kormány a mellett, hogy minden áldozatot támogatni kíván, különösen elkötelezett a családok, a nők, a kapcsolati erőszakot elszenvedők és a gyermekek védelme, az áldozatsegítés mellett.

2020 az áldozatsegítés éve, a magyar kormány kiemelt jelentőségű feladatának tekinti, hogy egyrészt – a zéró tolerancia elvét követve – határozottan és hatékonyan lépjen fel az erőszak valamennyi formájával szemben. Másrészt pedig a bajba jutott, segítségre szoruló áldozatoknak megfelelő, az egyedi igényeikhez igazodó segítséget biztosítson Komplex intézkedéscsomaggal és következetes jogalkotással.

Az Igazságügyi Minisztérium számára kiemelt feladat, hogy hazánkban egy jól szervezett, könnyen hozzáférhető, azonnali, szükség esetén hosszú távú támogatást nyújtani képes, hálózatszerű rendszer alakulhasson ki az áldozatvédelem és az áldozatsegítés területén. Több százmillió forintot fordítanak arra, hogy folyamatosan országos hálózattá alakítsák az áldozatsegítő központok rendszerét, amelyek többek között jogi és, pszichológusi segítséget nyújtanak.

Megalakult az Igazságügyi Minisztérium által kezdeményezett családjogi szakértői munkacsoport is, amelynek feladata, hogy azonosítsa a jogalkotást, a jogalkalmazást, a hatósági munkaszervezést. Illetve az egyéb intézkedéseket igénylő beavatkozási pontokat, valamint megvizsgálja, hogy a kormányzat részéről milyen intézkedések megtétele szükséges a témakörben. A munkába a civil szervezeteket is bevonják. A csaladijog@im.gov.hu email címen keresztül bárki (magánszemély és civil, egyházi szervezet) észrevételt, javaslatot tehet.

Hazánk már most számos európai országhoz képest kiterjedtebb áldozatsegítési szervezet és szolgáltatási rendszerrel bír. A cél továbbra is ennek folyamatos bővítése, fejlesztése. Így többek között a hozzátartozók által okozott súlyos, erőszakos bűncselekmények áldozatainak hatékonyabb védelme érdekében a minisztérium idén számos módosító javaslatot kezdeményezett. A Kormány komoly elkötelezettségét mutatja továbbá az új, gyorsított eljárás kialakítása, mely gyorsabban segíti hozzá a bűncselekmények áldozatait a számukra megítélt kártérítéshez illetve sérelemdíjhoz. Emellett már a felsőoktatási képzésben is mind nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy megfelelően felkészült jogászok álljanak a bajbajutottak rendelkezésére.

Magyarország kormánya a cselekvésben hisz és egy biztonságosabb jövőért dolgozik. 

Van hová fordulni segítségért!

További hírek

police.hu

Konferencia az áldozatokért

Szakmai konferenciát tartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei rendőr-főkapitányságon a Bűncselekmények Áldozatainak Napja alkalmából.

2024.02.26.
bama.hu

Van segítség az áldozatok számára

Február 22-e a bűncselekmények áldozatainak napja.

2024.02.22.
baon.hu

Tizennégy családot tud megajándékozni a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ

Decemberben sok szervezet kezdeményezett karácsonyi gyűjtést, többek között a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ is – írja a baon.

2023.12.19.
borsod24.hu

Áldozatsegítő Központ Miskolcon – senkit nem hagynak magára

A Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinátorával a borsod24.

2023.12.01.
bama.hu

A segítségkérés az áldozatok részéről sok esetben megvan 

Patai Péter, a Pécsi Áldozatsegítő Központ koordinátora volt a HírFM vendége, a téma a kapcsolati erőszak volt – írja a Baranya vármegyei hírportál.

2023.12.01.
borsod24.hu

A Miskolci Áldozatsegítő Központ lelki, anyagi és jogi segítséget nyújt a bajbajutottaknak

Az első Áldozatsegítő Központ 2017-ben jött létre Magyarországon.

2023.12.01.
szoljon.hu

Főleg lopás, kapcsolati erőszak és testi sértés áldozataival találkozunk

Két éve működik Szolnok belvárosában az Áldozatsegítő Központ, amely a bűncselekmények áldozatainak nyújt hathatós segítséget, szükség esetén pszichológiai és jogi tanácsokkal látják el a krízishelyzetben lévő embereket.

2023.09.26.