Varga Judit: Töretlen az elszántság az áldozatsegítő rendszer fejlesztése mellett

2022.12.08.

Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás, és a csökkenő bűnügyi számok mellett is egyre több áldozatot érnek el – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az évzáró áldozatsegítő konferencián kedden.

Az igazságügyi miniszter azzal kezdte beszédét, hogy a mai nap szóljon a köszönetnyilvánításról és a 2021-es évben elért eredmények számbavételéről. A gazdasági nehézségek ellenére az elszántság a hazai áldozatsegítő rendszer fejlesztése iránt töretlen maradt, illetve még elhivatottabban, még elszántabban vágnak neki a következő évnek – mondta. 2022. januárjában úgy vágtak neki ennek az évnek, hogy összesen 10 megyében volt elérhető áldozatsegítő központ vagy pont, az év végére azonban már mintegy 15 megyében tudják biztosítani a szolgáltatást, sőt Kelet-Magyarország teljes mértékben le van fedve.    

dr. Varga Judit igazságügyi miniszter

A rendőrséggel való együttműködő kapcsolatot kiemelve a miniszter kifejtette, hogy 2021. januárig az áldozatsegítő rendszer úgy működött, hogy az áldozatsegítők csak akkor kapták meg az érintettek adatait, ha az áldozatok kezdeményezték ezt. Ekkor változtattak a rendszeren, és már a feljelentéskor felajánlották az érintettnek, hogy továbbítják adatait az áldozatsegítőknek. Tavaly novemberben újra módosították a szabályokat: azóta automatikusan továbbítják az adatokat, ha az az érintettek nem tiltakoznak ez ellen – közölte. Az új rendszer robbanásszerű változást hozott: míg 2022 januárjában 357 áldozat adatait kapták meg, addig októberben már 965-ét – tette hozzá.

A közvetlen elérés érdekében informatikai fejlesztés zajlik, amelyben az áldozatsegítő Szakrendszer és a rendőrségi Robotzsaru között könnyebbé válik az adatok átadása. Idén 21 ezer áldozat jelent meg az áldozatsegítő rendszerben, szemben a tavalyi 18 ezerrel – mondta a miniszter. A 24 órán át működtetett Áldozatsegítő Vonal mellett megduplázódott a központokban személyesen megjelenők száma: idén már meghaladta 10 500-at.

dr. Répássy Róbert parlamenti államtitkár

Az állami kárenyhítésről szólva azt közölte a miniszter, hogy az elmúlt három évben folyamatosan növekedett a kifizetett támogatások száma, 2020-ban 47 millió forintot, 2021-ben 68 millió forintot, idén novemberig pedig közel 100 millió forintot fizetett ki a szolgálat.

Varga Judit hangsúlyozta azt is, hogy időarányosan tartják az eltervezett bővítést, és el fogják érni, hogy 2025-ben minden megyében legyen áldozatsegítő központ vagy egy pont, ahol a rendőrség révén tudnak segítséget nyújtani az áldozatoknak.

dr. Dorogi Rajmund miniszteri főtanácsadó

A miniszter beszédében kifejtette, hogy 2010 óta a kormány kiemelt feladatként tekint arra, hogy a bűnözés visszaszorítása mellett a bűncselekmények káros hatásait is csökkentse, valamint a bűncselekményeket elszenvedő emberek társadalmi, erkölcsi, pszichológiai és anyagi sérelmeit enyhítse. Cél, hogy a krízishelyzetbe került emberek védtelenségét csökkentsék, kiszolgáltatottságukat enyhítsék – tette hozzá Varga Judit.

Elmondta azt is, hogy tárcaközi munkacsoportot hoztak létre, és folyamatosan bővítik az együttműködő partnereik körét. Idén 46 együttműködési megállapodást kötöttek állami, egyházi és civil partnerekkel, amely által 130-ra bővült az együttműködő szervezetek száma – tette hozzá a miniszter.

Megemlítette a nagyvállalatokkal kötött megállapodásokat, amelyek azt segítik, hogy eljusson az információ az emberekhez: minél többen ismerhessék meg az állam által nyújtott támogatási lehetőségeket.

Szólt arról is, hogy az év végéig valamennyi áldozatsegítő központot ellátják a Világjáték nevű játékterápiás eszközzel, amelyet az ünnepségen személyesen adott át három áldozatsegítő központ koordinátorának.

Dr. Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes felidézte, hogy 1999-ben mintegy 200 áldozatot tudtak az áldozatsegítés rendszerébe terelni, idén csak a rendőrség oldaláról 5670-et. Közölte azt is, hogy 2010-ben csaknem 429 ezer, 2021-ben pedig 142 ezer bűncselekményt regisztráltak; idén ez a szám 138 ezer. Az emberölések száma 2010-ben 306, tavaly 151 volt, a testi sértések száma 14 391-ről 6779-re, a lopások száma 185 068-ról 40 831-re, a rablások száma 3385-ről 543-ra mérséklődött 11 év alatt. A regisztrált felderített elkövetők száma 2010-ben 119 816, tavaly 126 674 volt, ami a rendőrségi munka hatékonyságnövekedését mutatja, a sértettek száma pedig 245 677-ről 84 274-re csökkent.

Dr. Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes

Uzsák Katalin, a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára a kormányhivatalok és az áldozatsegítő központok együttműködését méltatta.

A kormányhivatalok markáns szerepét kiemelve: az érdekérvényesítés erősítésével, azonnali pénzügyi segéllyel, megfelelő feltételek esetén védett szálláshely biztosításával, állami kárenyhítéssel tudják segíteni az áldozatokat – mondta.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy számos áldozatsegítő központban dolgozó kolléga egykor kormányhivatalban dolgozott, és míg az ÁSK elsősorban az érzelmi segítségnyújtásban tud segíteni, addig a kormányhivatal a hatósági oldalt képviseli a gördülékeny együttműködés érdekében.

dr. Uzsák Katalin területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkár

Uzsák Katalin beszélt az áldozatsegítő szakemberek és a kormányhivatali dolgozók közös programjairól, rendezvényeiről és képzésekről is, melyek kiváló alkalmak egymás szolgáltatásinak ismertté tételére.

forrás: MTI, ÁSK


szerző: ÁSK