Szolnokon nyitotta meg az Igazságügyi Minisztérium a nyolcadik Áldozatsegítő Központ

2021.09.07.

Megfelelő jogi, érzelmi és pszichológiai segítségnyújtás nélkül az egyén nehezebben  vagy egyáltalán nem tudja feldolgozni az áldozattá válással járó megrázkódtatást és ennek terheit – mondta beszédében Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Szolnokon, az Áldozatsegítő Központ ünnepélyes megnyitóján.

Varga Judit elmondta, hogy a hozzátartozók sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében nem elég csupán együtt érezni, cselekedni is kell. Ennek a vezérelvnek megfelelően nyitja meg kapuit a szolnoki központ is, amely a nyolcadik ilyen intézmény az országban és az ötödik, amelyet személyesen ad át – számolt be az igazságügyi miniszter.

Szolnokon is van segítség a kapcsolaton belüli erőszak áldozatainak, a bántalmazott gyermekeknek, szülőknek, egyéb családtagoknak, de még a bűncselekménnyel közvetett módon kapcsolatba kerülő személyeknek is – fűzte hozzá, emlékeztetve: 2020 az áldozatsegítés éve volt.


Varga Judit elmondta azt is, hogy az Igazságügyi Minisztérium (IM) azt irányozta elő, hogy a legrövidebb időn belül, a legközvetlenebb módon érje el a segítségre szorulókat. Ezért építik ki és fejlesztik folyamatosan az áldozatsegítés rendszerét, amely egyre szélesebb eszköztárral, tapasztalattal és szaktudással rendelkezik az erőszakos cselekmények elszenvedőinek megsegítése terén.


Hozzátette azt is, hogy az áldozatsegítő szolgálatok minden fővárosi és megyei kormányhivatalban is működnek, és ezek munkáját segítik az Áldozatsegítő Központok, ahol a hozzájuk fordulókat a bürokratikus légkörtől elkülönítve, nyugodt, védett környezetben fogadják – emelte ki.


Varga Judit közölte, hogy az IM folyamatosan együttműködik az állami, területi szervekkel, társadalmi és egyházi szervezetekkel. Kiemelkedő partnereik a rendőrség szervei, a kormányhivatalok és az önkormányzatok.


Az igazságügyi miniszter beszédének végén elmondta azt is, hogy további fejlesztések és központok megnyitása várható. Végső céljuk, hogy a hálózat bővítésével legkésőbb 2025-re minden megyében elérhetővé tegyék az Áldozatsegítő Központok szolgáltatásait az arra rászorulók számára.

Rádi Norbert Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőr-főkapitány beszédében kiemelte, hogy bűnmegelőzési tevékenységük célja a bűncselekmények számának csökkentése mellett a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének fokozása, a bűncselekmények áldozatainak segítése.

Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott üdvözölte, hogy az áldozatsegítő szolgálatok mellett az Áldozatsegítő Központok is elérhetők, ahol személyre szabottan és a lehető leggyorsabban kell reagálni ezekben az ügyekben.


Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta a rendőrség megelőzésben betöltött szerepét, és kiemelten fontosnak tartja a rendőrök, polgárőrök, közterület-felügyelők személyes jelenlétét.

Fodor András, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület észak-alföldi régiójának vezetője úgy fogalmazott: az Áldozatsegítő Központok nagyszerű eszközei lehetnek a segítségnyújtásnak, ebben kíván együttműködni a szeretetszolgálat.  

Varga Judit Szeiler Orsolya helyettes államtitkárral és Berkó Attila kormánymegbízottal avatta fel az új központot.   

Forrás: MTI


szerző: ÁSK