Legyen mindenki biztonságban Nógrád vármegyében!

2023.02.23.

A Bűncselekmények Áldozatainak Napjához kapcsolódó programokon előadásokkal és helyszíni tanácsadással várták az érdeklődőket a bűnmegelőzési- és áldozatvédelmi szakemberek a Salgótarjáni Civil Központban – írja a police.hu.

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap azóta a Bűncselekmények Áldozatainak Napja, amelyet 1993-tól Magyarországon is megtartanak.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a  rendőrkapitányságok munkatársai 2023. február 20. és 24. közötti időszakban a Bűncselekmények Áldozatainak Világnapjához kapcsolódóan programokat szerveznek, amelyek fókuszában az áldozattá válás megelőzése áll. Az általános és középiskolások számára prevenciós foglalkozásokat, az időskorúak részére bűnmegelőzési előadásokat tartanak, valamint információs pontokon is várják az érdeklődőket.

A rendőrök a Salgótarjáni Civil Központban 2023. február 22-én a Salgótarjáni Áldozatsegítő Pont és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztály munkatársával közösen tartottak bűnmegelőzési előadást a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület tagjai számára, ahol a személyes konzultáció mellett tájékoztató kiadványokat is átadtak az állami és civil áldozatsegítési, kárenyhítési szolgáltatások lehetőségeiről. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai egyebek mellett az ún. unokázós csalásokra, a trükkös csalásokra, az adathalászat veszélyeire hívták fel az érdeklődők figyelmét az áldozattá válás megelőzése érdekében.

forrás: police.hu

Az áldozatsegítés célja, hogy a bűncselekménnyel összefüggésben sérelmet szenvedett személyek, illetve azok hozzátartozói megfelelő segítséget kapjanak problémájuk megoldásához, az őket megillető jogok érvényesítéséhez.

Ennek érdekében 2021-ben az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Pontot hozott létre a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság épületében azzal a céllal, hogy az áldozatsegítő szolgáltatások a társadalom minél szélesebb körében váljanak ismertté, és minél magasabb szinten legyenek elérhetőek az áldozatok számára.

Bűncselekmények, illetve tulajdon elleni szabálysértések áldozatai az alábbi helyeken és időpontokban kérhetnek szakszerű segítséget:

Salgótarjáni Áldozatsegítő Pont (Salgótarján, Rákóczi út 40.)

Telefonos ügyfélszolgálat: 06-30/094-5708

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztály (Salgótarján, Rákóczi út 36.)

Telefonos ügyfélfogadás: 06-32/795-776

A kampányrendezvények célja az volt, hogy felhívják az érdeklődők figyelmét arra, hogy „Van segítség!”


szerző: ÁSK