Idősek célkeresztben: így vadásznak áldozataikra az unokázós csalók

2021.02.09.

Az idősek megtévesztésére szakosodtak az úgynevezett unokázós csalók, akik olykor jelentős összegeket kérnek – és sajnos gyakran kapnak – az érintettektől. Az idősek szeretetük áldozatává válnak, hiszen általában azzal keresik meg őket: egy közeli hozzátartozójuk bajban van, azonnal pénzre van szüksége. Vannak azonban intő jelek – óvjuk meg közösen idős ismerőseinket, hozzátartozóinkat! 

A rendőrség tapasztalatai szerint az úgynevezett unokázós csalások elkövetői telefonon hívnak fel legtöbbször idős embereket, és hozzátartozójuknak, illetve unokájuknak megsegítésére kérnek pénzt. A rendőrség a közelmúltban már olyan esetekkel is találkozott, hogy az áldozatokat arra kérik, egy adott bankszámlára – akár külföldi számlára – utaljanak pénzt. Olyan esetek is előfordultak, ahol a csaló hivatalos személynek, rendőrnek, tűzoltónak vagy más szervezet tagjának adta ki magát. 

Fontos leszögezni: a rendőrök nem telefonálnak soha senkinek azért, hogy utaljanak pénzt valamelyik rokon bűnügye kapcsán!

Az Országos Rendőr-főkapitányság szakértői korábban már többször felhívták rá a figyelmet: a csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek, és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak, de nem szabad, hogy ez befolyásoljon bárkit is, és ezért bűncselekmény áldozatává váljon.

A hatóság szakemberei több jó tanáccsal is szolgálnak: idegen telefonhívása esetén járjunk utána, hogy valóban baj van-e. Lehetőleg tegyük le a telefont, majd hívjuk fel a hozzátartozót, akire hivatkoznak! Az is a megelőzést szolgálhatja a rendőrség szerint, ha már a telefonálónak ellenőrző kérdéseket teszünk fel: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”

Az unokázós csalás egy fajtáját podcast-sorozatunk következő részében egy tipikus esettel is bemutatjuk – ez segítséget nyújthat a családtagoknak is a megelőzésben.

Fontos tudni, az unokázós csalók olykor egészen hihetőnek tűnő történetekkel próbálnak pénzt kicsalni! Ha úgy érzi, ilyen eset érintettje, kérjen bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központokban vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon a 06 80 225 225-ös telefonszámon!


szerző: ÁSK