Emberkereskedelem és áldozatsegítés – Német szakemberek látogatták meg a Budapesti Áldozatsegítő Központot

2022.06.30.

Az emberkereskedelem elleni küzdelem, illetve az áldozatsegítés volt annak a találkozónak a témája, melyet a Budapesti Áldozatsegítő Központban (ÁSK) tartottak szerdán német vendégek részvételével. Az eseményen a szakemberek átfogó képet kaptak a magyarországi áldozatsegítő rendszerről, az áldozatirányításról, az elérhető támogatási formákról és az áldozatsegítésben együttműködő partnerek fontosságáról.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM – International Organization for Migration) magyarországi irodája a „Komplex hazatérési és reintegrációs program emberkereskedelem áldozatai számára” című projektet a Külgazdasági és Külügyminisztériummal és a Belügyminisztériummal együttműködésben valósítja meg a Belső Biztonsági Alap finanszírozásában 2021 júliusa és 2022 decembere között.

A projekt keretében az IOM magyar és német irodája áprilisban tanulmányutat szervezett Berlinbe, amelyen az Igazságügyi Minisztérium delegáltja is részt vett. A projekt ezúttal a német szakértők (minisztériumi képviselők, a német rendőrség emberkereskedelmi ügyekkel foglalkozó nyomozói, áldozatsegítéssel foglalkozó szervezetek képviselői és a nagykövetség delegáltja) számára szervezett tanulmányúttal folytatódott Budapesten. A budapesti tapasztalatcsere célja az volt, hogy a résztvevő szakemberek folytassák a megkezdett párbeszédeket és a német résztvevők is átfogó képet kapjanak a Magyarországon működő áldozatirányítási mechanizmusokról, szervezetek munkájáról és viszonyáról, valamint az elérhető szolgáltatásokról. Ennek keretében 2022. június 29-én a delegáció meglátogatta a Budapesti ÁSK-t, ahol a magyarországi áldozatsegítő központok működésének ismertetése és az elérhető szolgáltatások bemutatása mellett külön figyelmet szenteltek az emberkereskedelem magyar áldozatait támogató rendszernek.

A külföldi szakemberek két előadást hallgathattak meg: a magyar állami áldozatsegítésben elért szolgáltatásfejlesztésről a minisztérium egyik szakértője, míg Dr. Sebestyén Árpád kríziskezelő szakpszichológus az emberkereskedelem áldozatainak nyújtott komplex és egyénre szabott támogatásokról tartott előadást.

A szakpszichológus előadásában elmondta, hogy az itthon egy évtizede kiemelt figyelemben részesülő emberkereskedelmi formák (mint pl. a prostitúcióra kényszerítés, a munkacélú kizsákmányolás, a bűncselekményre kényszerítés vagy a kényszerkoldultatás) áldozatainak az Igazságügyi Minisztérium által működtetett áldozatsegítő központok is nyújtanak pszichológiai támogatást a jogi, gyakorlati és egyéb ügyviteli segítség mellett. A szakember szerint erre szükség is van, mert kevesen gondolnánk, hogy az áldozattá válást elősegítő nagyjából öt tényezőegyüttesből négynek pszichés vonatkozásai vannak vagy kifejezetten mentális-érzelmi jellegűek.

Dr. Sebestyén Árpád

Az IOM migrációval foglalkozó globális vezető ügynökség, amely szorosan együttműködik kormányzati, kormányközi és nem kormányzati partnerekkel. Magyarország az ügynökség tagja, a budapesti iroda már számos projektet hajtott végre az emberkereskedelem elleni küzdelem, a migráció és az egészségügy, a munkamigráció és az integráció területén, valamint segítette az önkéntes visszatérést és az átutazó migránsok támogatását.


szerző: ÁSK