Több évtizedes múltra tekint vissza a rendszer, Magyarországon most jelentős fejlesztések indulnak.

Az ENSZ 1985. november 29-én kiadott nyilatkozata szerint az áldozatok "olyan személyek, akik egyénileg vagy kollektíven sérelmet szenvedtek - beleértve a fizikai és mentális sérülést, érzelmi szenvedést, gazdasági veszteséget vagy alapvető jogaik lényeges csorbítását is - a tagállamok hatályos büntető törvényeit sértő tevékenység vagy mulasztás, illetve hatalommal való visszaélés révén. Áldozat alatt értendők a családtagok és eltartott személyek és azok is, akik azért szenvedtek sérelmet, mert beavatkoztak annak érdekében, hogy segítsék az áldozatot, vagy azért, hogy megelőzzék az áldozattá válást."

Az európai országok büntetőpolitikájában 1970-ben jelentek meg az áldozati kompenzációval foglalkozó gondolatok, ezzel ellentétben Magyarországon a rendszerváltásig nem volt biztosított a bűncselekmények elszenvedői számára a külön eljárás. A rendszerváltást követően az önkormányzatok segélyek formájában, és a nyugat-európai minta alapján a civil szervezetek nyújtottak segítséget a szexuális erőszak és a családon belüli bántalmazás elszenvedőinek.

1998. október 15-én létrejött az Áldozatvédelmi Iroda, ami a Belügyminisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Kommunikációs Irodáján belül üzemelt. A rendőrség áldozatvédelemmel foglalkozó hálózatát 1999-től alakították ki, a hálózat országosan, területi és helyi szinten is szerveződött. Az áldozatok hozzátartozói a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Közalapítványhoz, majd a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány Kárenyhítési Irodájához fordulhattak támogatásért.

2000-től bevezetésre került az állami kárenyhítés intézményrendszere, így megvalósult a bűncselekmények áldozatainak segítése és káruk kompenzálása, azonban a magyarországi áldozatpolitikában az igazi nagy áttörés éve 2005 volt.

2005-ben létrejött az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat. A szolgáltatás elsődleges célja, hogy azonnali segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció- és emberkereskedelem áldozatai számára, szükség esetén gondoskodjon átmeneti intézményi vagy titkos menedékházi elhelyezésükről.

Ugyancsak 2005-ben elfogadta az Országgyűlés a bűncselekmények áldozatainak segítése tekintetében a hazai jogszabályok közül a legfontosabbat: a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvényt.

2006. január 1-től megyei szinten kezdték meg működésüket az Áldozatsegítő Szolgálatok.

2011-ben Magyarország hat hónapra átvette az EU  Tanácsának soros elnöki tisztségét, s ez idő alatt prioritásként kezelte az áldozatsegítés területét, és az azt érintő európai uniós jogalkotás élére állt.

2011. január 1-jén a kormányhivatalok felállását követően az áldozatsegítés intézményi rendszere nagyban átalakult, az áldozatsegítő szolgálatok területi feladatait (ügyfélfogadás, első fokú ügyintézés) a kormányhivatalok igazságügyi szolgálatok áldozatsegítő osztályai látják el.

2011. február 22-én megkezdte működését a 06 80 225 225-ös zöld számon elérhető Áldozatsegítő Vonal, amely ingyenesen, a hét minden napján, 0-24 óráig áll rendelkezésére a bűncselekmények áldozatai, az érdeklődők, segítségkérők számára.

2012 áprilisától a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvény módosítása következtében immár a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára is hozzáférhetővé vált az állami támogatási rendszer.

Az Igazságügyi Minisztérium az Áldozatsegítő Stratégiában megfogalmazott céloknak megfelelően megkezdte az Áldozatsegítő Központok hálózatának kialakítását. A budapesti központ 2017 júniusában nyitotta meg kapuit a bűncselekmények áldozatai előtt, a miskolci és a szombathelyi központ 2018 márciusában, a pécsi 2020 júliusában, a szegedi és a kecskeméti pedig 2020 decemberében kezdte meg működését.

A tervek szerint 2025-re valamennyi megyeszékhelyen működik majd Áldozatsegítő Központ.

További hírek

szoljon.hu

Nehéz élethelyzetbe került embereknek segítenek a központban

Alig több mint egy hónapja kezdte meg tevékenységét az Igazságügyi Minisztérium által működtetett Áldozatsegítő Központ a megyeszékhelyen.

2021. 10. 11.
mandiner.hu

Tovább erősítik az áldozatvédelmi rendszert, már hetvenezer érintetten segítettek

Az elmúlt években több mint hetvenezer bajba jutott személyen tudtak segíteni az Áldozatsegítő Központok és a telefonos szolgálaton keresztül.

2021. 09. 28.
origo.hu

Az áldozatsegítésben elért eredményekről tartott előadást Varga Judit

Az áldozatsegítésben elért eredményekről tartott előadást Varga Judit az Országos Rendőr-főkapitányság és az Igazságügyi Minisztérium közös konferenciáján.

2021. 09. 22.
veol.hu

Átadták az Áldozatsegítő Központot a megyeszékhelyen

Varga Judit igazságügyi miniszter avatta fel az országban hetedikként megnyíló Áldozatsegítő Központot a megyeszékhelyen.

2021. 06. 30.
magyarhirlap.hu

Megnyílt a Veszprémi Áldozatsegítő Központ

Újabb mérföldkőként jellemezte Varga Judit az áldozatsegítés fejlesztésében a veszprémi Áldozatsegítő Központ megnyitását – derült ki az igaszságügyi miniszter Facebook-bejegyzéséből.

2021. 06. 30.
police.hu

FÓKUSZBAN AZ ÁLDOZATSEGÍTÉS

Az Igazságügyi Minisztérium megújította korábbi, 2018.

2021. 05. 21.
police.hu

EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT

Az Igazságügyi Minisztérium és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság között született együttműködési megállapodás az áldozatsegítés hatékonyságának növelése érdekében.

2021. 05. 13.