Támadás az utcán – Van segítség!

2021. 04. 08.

A mindennapi életünkre hirtelen rátörő, agresszív támadás elhúzódó, súlyos traumát eredményezhet. Még ha közvetlen fizikai sérülést nem is szenvedünk el, alapjaiban rendül meg a mindennapi rutinjainkhoz kapcsolódó biztonságérzetünk. A támadás hosszabb távon is mély nyomokat hagyhat, hetekkel, hónapokkal később is kihathat életünkre: a traumát visszatérő emlékképekkel, szorongásokkal újraéljük, félelmeink eluralkodhatnak rajtunk, poszttraumás stressz zavar alakulhat ki.
Egy ilyen támadás az azt elszenvedő áldozatban iszonyú roncsolást tud végezni.

Sok esetben a társadalom elfordítja a tekintetét.
Hajlamosak vagyunk rutinszerűen élni a mindennapjainkat, meghatározott, “belénk égett” normák szerint. Elvárjuk, hogy mindig igaz legyen a “jótett helyébe jót várj” mondása, de ez nem mindig van így. Nagy többségünk jónak gondolja magát, ezért nem feltételezi, hogy vele is megtörténhet bármiféle rossz. Pedig egy rossz cselekedetet irányunkban akkor is megtapasztalhatunk, ha annak nem voltunk “kiváltó okai”. Ezért, ha megtámadnak, az mindig váratlanul ér bennünket, stresszes szituációba kerülünk, és nem feltétlenül tudunk racionális dötéseket hozni. A megtapasztaltak viszont még nagyon sokáig nagyon komoly hatással lehetnek ránk.
Az újabb “hétköznapi történetünk” a prevenció és az edukáció szándékával készült, ezzel a céllal tárjuk a néző – áldozat, környezet, társadalom – elé, és ajánljuk jó szívvel mindenki figyelmébe.


Mi hisszük, hogy minél jobban ismertek ezek a problémák, annál könnyebb lesz őket kezelni.
Az Áldozatsegítő Központokban érzelmi segítségnyújtás szolgáltatás keretében pszichológus szakember nyújt támogatást a bűncselekmény okozta lelki sérülések feldolgozásához. Így, ebben a bajban is – van segítség!


szerző: ÁSK