A modernkori rabszolgaság

2021. 03. 10.

Nehéz észrevenni, felismerni, mégis jelen van a mindennapokban. A rabszolgaság letűntnek vélt intézményét ugyanis nem temette el az idő. Mind a mai napig felbukkan a közösségekben, szerte a világban, így sajnos Magyarországon is. Számtalan ember érintett a jelenségben valamilyen formában, ehhez képest nagyon keveset hallunk róla. 

Ugyan jogilag mindenhol törvénytelen, hiszen 1981 óta a világ valamennyi országában illegálisnak minősítik a rabszolgatartást, ám a helyzet megítélését bonyolítja, hogy nincs egységes fogalom arra vonatkozóan, mit is tekinthetünk rabszolgaságnak. Jelenleg nincs egy kiforrott, mindenki által elfogadott és alkalmazott módszertana annak, hogy az elnyomásban élők körülményeit azonos módon osztályozva, egzakt módon meg lehessen határozni, hogy az elnyomás mely fajtája hány embert érint pontosan. 

Egyes becslések szerint napjainkban több mint 40 millió embert kényszerítenek rabszolgasorba a világon, és a veszélyeztetettek száma egyre csak növekszik. A modernkori rabszolgaság leggyakoribb formái a szexuális kizsákmányolás, a koldultatás, a kényszermunka, a házi rabszolgaság vagy a bűncselekményre kényszerítés, de találkozhatunk származásalapú-, adós- és gyermekrabszolgasággal, ahogy a gyermekek házasságra kényszerítése sem szűnt meg.

A modernkori rabszolgaság ismérvei közé tartoznak jellemzően a megtévesztés, a csalás, az áldozat kiszolgáltatott életkörülményeivel való visszaélés, a megalázó életkörülmények, a személy szabad mozgásában való korlátozása, a rendkívül hosszú és/vagy szokatlan munkaidő, az orvosi ellátás hiánya, vagy éppen az érintett személy vagy családtagjai ellen alkalmazott fenyegetés, megfélemlítés.

A legkiszolgáltatottabbak a hajléktalanok, a fogyatékkal élő emberek, az etnikumhoz tartozók, a nők, a gyermekek, illetve az időskorúak.

Fontos azonban tudni: van segítség! Ha úgy érzi, áldozattá vált, és segítségre van szüksége, hívja az éjjel-nappal, a hét minden napján ingyenesen tárcsázható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös telefonszámon, vagy keresse fel az országban immár hat megyében elérhető Áldozatsegítő Központ valamelyikét.


szerző: ÁSK